Nieuwe badkamer kopen? 5 tips!


Een nieuwe badkamer start met inspiratie opdoen en het maken van je wensenlijstje. Leuk! Maar door je enthousiasme kun je bést wat belangrijke dingen vergeten. Dit voorkomen? Lees deze blog met tips voor het kopen van de badkamer!

Badkamer inspiratie blog Beurs Eigen Huis

Tip 1: Maak een wensenlijstje
Toe aan een nieuwe badkamer? Pak een A4’tje, maak 3 kolommen en noem ze: ‘Veranderen’, ‘Zo houden’ en ‘Wensen’. Bedenk dan waar je nu tegenaan loopt in je huidige badkamer, wat je wél fijn vindt aan de badkamer en wat je wensen zijn. Zo breng je in kaart hoe je droombadkamer er functioneel uit moet zien. Extra tip: vergeet stopcontacten niet en denk ook aan voldoende opbergruimte!

Tip 2: Bestel genoeg tegels
Denk niet: O, dat bestellen we later nog wel bij. Een toiletaccessoiresset kan nog wel, maar beslis dit vooral niet bij tegels. Je wilt namelijk niet tijdens het plaatsen van tegels zonder zitten en te moeten wachten op een nieuwe batch, die soms ook nog wel eens kleurverschil heeft. Extra tip: houd ook rekening met 10% snijverlies (bij normale plaatsing, 20% bij bijvoorbeeld plaatsing in wildverband of visgraat).

Badkamer inspiratie blog Beurs Eigen Huis

Tip 3: Schakel specialisten in
Een badkamer installeren doe je niet zo maar even, daar komt vakmanschap aan te pas. Denk aan het (ver)plaatsen van afvoeren, het aanleggen van elektra of het installeren van je meubels, sanitair & tegels (hallo glazen douchewand die op een bepaalde manier geïnstalleerd moet worden). Van je badkamer wil je jaren plezier hebben, dus bedenk wat je uitbesteedt en wat je zelf gaat doen. Extra tip: laat je tekening checken door een aannemer, zo weet je of deze badkamerdroom ook echt gerealiseerd kan worden.

Tip 4: Ga voor praktisch
Weet dat bepaalde onderdelen zoals natuursteen en echt hout onderhoud nodig heeft in de badkamer en in sommige gevallen niet eens geschikt zijn. Een natuurstenen wastafel is wat (vlek)gevoeliger dan bijvoorbeeld keramiek en heeft meer onderhoud nodig. Fan van visgraattegels? Denk ook dat dit veel voegen oplevert en veel voegen in je doucheruimte betekent ook meer schoonmaakwerk. En misschien wel het belangrijkst: vergeet ook de veiligheid niet. Glijgevaar in de badkamer wil je voorkomen. Kies daarom voor tegels met een antislipwaarde die geschikt zijn voor in badkamers. Glanzende marmeren tegels zijn práchtig, maar spekglad in een badkamer. Extra tip: een badkamerspiegel met opbergruimte is superpraktisch.

Badkamer inspiratie blog Beurs Eigen Huis

Tip 5: Maak keuzes!
Wil je het liefst een bad en een douche? Kijk kritisch (en realistisch) naar de ruimte. Kun je je daardoor nog wel bewegen door de badkamer? Bewegingsmogelijkheid is ontzettend prettig en vaak heeft men de neiging om de badkamer te vol te stoppen. Extra tip: kies voor 2/3 verschillende type tegels in je nieuwe badkamer en houd het bij 1 accentkleur, anders oogt het al snel heel druk.

Hopelijk heb je wat aan deze handige tips gehad en kun je verder met het opdoen van badkamerinspiratie of misschien zelfs al een tekening laten maken. Alvast veel plezier van je nieuwe badkamer gewenst!