Hoe financier je een verbouwing?


Wie een woning verbouwing wil financieren, maar over onvoldoende eigen middelen beschikt, heeft diverse andere opties open liggen. Verbouwen betekent een investering in je woning die zichzelf meestal goed terugbetaalt. Denk aan verduurzaming van de woning bijvoorbeeld, wat lagere energiekosten met zich meebrengt en de woning een beter energielabel oplevert, wat een toekomstige verkoop van de woning weer vergemakkelijkt. Investeren in woningverbetering vormt dus over het algemeen een pre. Maar hoe pak je die financiering aan wanneer je zelf over te weinig budget beschikt?

blog - wat je moet weten voor afsluiten van hypotheek

Geld lenen voor de verbouwing
We zijn al gewend aan geld lenen voor ons huis in de vorm van een hypotheek natuurlijk. De verbouwing van de woning mocht voorheen hierin meegenomen worden, wat tegenwoordig niet meer gangbaar is, mits je de woning bijvoorbeeld gaat verduurzamen. In dat geval kan de taxateur de geraamde kosten meenemen in de woningtaxatie, hoewel deze verbouwingskosten niet volledig gedekt zullen worden. Dit aangezien de verbouwing nog moet plaatsvinden en de investering niet gegarandeerd de woningwaarde al direct verhoogt tot de hoogte van de investering. Wil je dus verbouwen/verduurzamen bij aankoop van een woning, dan kun je informeren naar de mogelijkheid om een stuk verbouwing mee te nemen in de taxatie - hoewel je dus een gedeelte zelf zult moeten betalen.

Een tweede hypotheek nemen?
Wie in zijn bestaande woning een verbouwing wil laten uitvoeren kan ervoor kiezen om een tweede hypotheek te nemen. Vooral wanneer je al wat langer in je woning woont en deze in waarde is gestegen, kan er grond zijn voor en toekenning van een tweede hypotheek. Een nadeel is echter dat de gang naar de notaris weer moet worden genomen en er beduidend veel extra kosten gepaard gaan met de komst van de tweede hypotheek. Wordt het bedrag van de tweede hypotheek volledig in de verbouwing gestoken, dan is de rente ook van de tweede hypotheek aftrekbaar (mits het uiteraard dezelfde woning betreft).

huis spaarpot realiseer je droomhuis

Overige financiering voor verbouwing
Een andere mogelijkheid om je verbouwing te financieren is hiervoor een lening af te sluiten. Meestal hoef je niet fysiek naar een bank of andere financiële instelling, maar kun je online geld lenen bij een aanbieder naar keuze. Houd er rekening mee dat ook online je alle benodigdheden zul moeten toezenden en dat ook jouw huidige financiële status in overweging wordt genomen. Gelukkig kan een online geldlening ook snel verlopen; meestal zul je binnen 24 uur (tijdens werkdagen) al een offerte ontvangen. In deze offerte is het geldbedrag opgenomen, de looptijd van de lening, het maandelijkse aflossingsbedrag en het doorberekende rentepercentage.

Voordat je een lening aangaat kan het handig zijn om eerst te lezen hoe je kunt voorkomen dat je onverantwoord leent: Hoe kan ik verantwoord geld lenen? | Rijksoverheid.nl

Het rentepercentage van een persoonlijke lening ligt uiteraard hoger dan hypotheekrente; geld lenen kost uiteraard altijd geld. Een voordeel echter is de kortere looptijd, waardoor er slechts voor één of twee jaar een lening wordt afgesloten én volledig wordt terugbetaalt. De hogere rente is dus maar van relatief korte duur, waardoor je al met al (afhankelijk per situatie) meestal voordeliger uit bent.