Een rolstoelvriendelijke woning


Ben jij zelf of iemand bij jou in huis slecht ter been en daarom afhankelijk van een rolstoel? Helaas zijn de meeste huizen niet erg rolstoelvriendelijk. Met deze aanpassingen kun je bij jou in huis ook heerlijk wonen als je in een rolstoel zit.

De trap op
Idealiter heb je wanneer je in een rolstoel zit een gelijkvloers huis, je hebt het alleen niet altijd voor het kiezen. Als je afhankelijk bent van een trap om bijvoorbeeld bij de slaapkamer te komen is het zaak om een goede traplift te installeren. Niet goedkoop helaas, dus check even wat liftoffertes voordat je een aankoop doet.

Goede toegang tot je huis
Je moet het huis makkelijk binnen kunnen komen wanneer je in een rolstoel zit. Sommige huizen in de stad zijn enkel bereikbaar met een trapje, daar moet dus een oplossing voor komen. Kijk ook of de voordeur breed genoeg is om er met de rolstoel doorheen te komen. In huis is het belangrijk om spullen en meubels niet al te dicht op elkaar te zetten. Het moet voor iemand met een rolstoel mogelijk zijn om zonder al te veel moeite door de ruimtes te manoeuvreren.

Een rolstoelvriendelijke keuken
Koken in een rolstoel is een uitdaging. Vooral de hoogte van het standaard aanrechtblad is een uitdaging voor mensen in een rolstoel. Zorg dat de keukenkastjes onder het aanrecht zitten en niet erboven en kies voor een aanrechtblad van zo’n 75 centimeter hoog. Daar kunnen mensen met een rolstoel en mensen zonder rolstoel allebei redelijk comfortabel aan koken. Kijk ook kritisch naar de placering van eventuele keukenapparaten. Het is bijvoorbeeld handiger om een magnetron of broodrooster op een krukje te plaatsen dan helemaal achter op het aanrecht. Zo kan iedereen er makkelijk bij.

Een rolstoelvriendelijke badkamer
De badkamer is voor mensen in een rolstoel misschien wel de grootste uitdaging. Deze moet, net als alle andere ruimtes in huis, ruim opgezet zijn. Kies voor een veilige vloer met voldoende anti-slip matten (ook in de douche). Een inloopdouche is voor mensen in een rolstoel het makkelijkst. Plaats wandbeugels op zo’n 75 cm hoogte. Ook de wasbak kun je het best op 75 cm hoogte plaatsen. Bij de WC zijn ook beugels nodig, deze plaats je tussen de 43 en 47 cm hoog. Zorg eventueel voor een noodknopje in de douche, zodat de persoon in kwestie hulp kan inroepen, mocht het misgaan.