Zo maak je je huis écht slim!


Als smarthome adviseur bij METDOMOTICA vertel ik graag wat er kan, wat het kost en hoe leuk je leven wordt als je met domotica helemaal uitpakt. Slimme verlichting, onzichtbare thermostaten, zonwering die automatisch naar beneden gaat zodat het binnen lekker koel blijft, een slimme camera die onderscheid maakt tussen mens en dier, overal raam-en deurcontacten zodat inbrekers buiten de deur blijven… het kan allemaal en oh, wat is het leuk! Toch? Onder het motto “fouten maken moet” (wat ik mijn dyslectische dochter van 9 al jaren elke dag inprent) bij deze 7 voorbeelden van dingen die je vooral niet moet doen (tenminste niet als je je huwelijk goed wilt houden en geen geld wilt uitgeven aan producten die je uiteindelijk toch niet gebruikt).

Domotica blog tips smarthome Beurs Eigen Huis

1. Exotische scenario’s
Met één druk op de knop kun je het scenario “borrelen” activeren. “Fantastisch” zegt meneer. Alle lichtgroepen worden in verschillende standen aangezet, de muziek gaat aan, de gordijnen gaan dicht en nog veel meer. “Verschrikkelijk” vindt mevrouw. Elke keer wil ze vooral zo snel mogelijk de muziek weer uitzetten en de gordijnen weer open doen. Vervolgens durft ze niet meer op de knoppen te drukken uit angst dat ze op de verkeerde knop drukt.

2. Sensoren die verkeerd geplaatst zijn
Zoals een bewegingsmelder in de badkamer (de sensor beslaat en werkt dus niet als je doucht) of net naast je bed (de flap van het dekbed valt voor de sensor en activeert steeds het licht)

3. Briljante knoppenbediening
Zelfs als je het simpel hebt bedacht (omhoog is aan, omlaag is uit, en vasthouden is dimmen op en neer). Mijn vrouw heeft echter liever draaiknoppen waar je lekker op kunt slaan als je de boel aan of uit wil zetten….. tja…..

Domotica blog tips smarthome Beurs Eigen Huis

4. Een goedkoper alternatief dat het 99% van de tijd goed doet
In mijn zoektocht naar bedieningsgemak had ik alle afstandsbedieningen vervangen door één slimme afstandsbediening van Logitech. Werkt 99% van de tijd perfect. In die ene procent van de gevallen dien je een vier-stappen-hulp-menu te doorlopen zodat je zelf het probleem kunt verhelpen. Voor mijn vrouw waren dit vier stappen te veel ;-(.

5. Eén draadje te weinig
Terwijl je het met één loze leiding extra (kost ongeveer 100 tot 200 euro) helemaal flexibel was geweest. Hou rekening met wat je ooit zou willen en pas je leidingplan hier op aan.

6.Wifi van Ziggo …. of KPN…. of elke andere provider
Gratis bij een abonnement … 10 jaar geleden ontwikkeld (toen de eerste iPad nog supersnel was) … moet ik nog meer zeggen? Voor een paar honderd euro meer koop je écht hoogwaardige wifi. 1000x zo snel, 100% betrouwbaar, in elke ruimte van je huis. Heerlijk!

Domotica blog tips smarthome Beurs Eigen Huis

7. Door blijven ontwerpen
Terwijl de installateur al is begonnen en elke wijziging twee tot drie keer meer kost en enorme vertraging oplevert. Met alle frustratie die daar bij hoort. Geef jezelf een deadline, hou je eraan en laat het los.

 

Er is samenvattend één hoofdregel als je je huis slim wilt maken: keep it simple, stupid! Als je uit moet leggen hoe het hoort te werken, heb je het al verpest.

Mocht je er zelf echt niet uitkomen en willen leren van de vele fouten die wij al hebben gemaakt, neem dan vooral contact op! Het zal je een hoop tijd, frustratie en andere ellende besparen.