Waarom te veel kalk niet goed is


Kalk komt op allerlei verschillende manieren ons lichaam binnen. Het kraanwater in huis wordt voor verschillende dingen gebruikt, zoals koken of thee- en koffiedrinken. In ieder huishouden bestaat het kraanwater voor een gedeelte uit kalk, maar te veel hiervan is niet altijd goed. In deze blog leggen we je uit waarom te veel kalk niet altijd goed is en wat je kunt doen om de inname hiervan zoveel mogelijk te beperken.

De samenstelling van kalk
Kalk bestaat uit magnesiumzouten en calciumcarbonaat en is een onderdeel van het water in de leiding. Water dat veel kalk bevat, wordt ook wel hard water genoemd. Hoe minder kalk er in het water zit, hoe zachter het water.

Het glas kraanwater dat jij drinkt is afkomstig uit rivierwater en grondwater. Het regenwater wat op de grond neervalt bevat geen kalk, dit wordt namelijk gevormd in de grond. Doordat de magnesium en calcium zich verbinden met elkaar ontstaat er kalk in het water. Per regio verschilt de hardheid van het water, omdat het ene stuk grond meer kalk bevat dan het andere.

Wat is het effect van kalk op het lichaam?
Laten we vooropstellen dat kalk niet ongezond voor je is. Het menselijk lichaam heeft het zelfs nodig en het is goed voor de botten en tanden.

Doordat jij je regelmatig met kraanwater wast onder de douche kan de kalk uit dit water echter een negatief effect hebben of je huid. Het kan namelijk zorgen voor een droge huid en vooral bij mensen die last hebben van eczeem is dit nogal vervelend. Ook veroorzaakt het droog haar, doordat er kalkresten aan het haar blijven plakken. Bij het gebruik van een waterontharder zal je haar na het douchen veel zachter aanvoelen.

De meeste mensen vinden dat zacht water een betere smaak heeft dan water dat meer kalk bevat. Door het effect wat kalk heeft kiezen mensen er vaak voor om hun water te ontkalken.

De voordelen van een waterontharder
Om jouw kraanwater zoveel mogelijk van kalk te ontdoen is het slim om een waterontharder te laten installeren. Die zorgt ervoor dat jouw leidingwater uiteindelijk zo min mogelijk kalk bevat. Door middel van een systeem wordt het water gefilterd en ontstaat er zachter water.

Bij het gebruik van een waterontharder ervaar je een aantal voordelen. Zo heb je geen last meer van kalkaanslag en hoef je dus minder vaak je kranen en douchekoppen schoon te maken. Daarnaast is het beter voor de huid, gaat apparatuur in huis langer mee en is het ook nog eens beter voor het milieu. Al met al zijn dat genoeg voordelen om even bij stil te staan.

Waterontharder installeren
Je kunt zo'n waterontharder door een bedrijf laten installeren en daarna zelf het onderhoud bijhouden. Je hebt hierin weer verschillende modellen waar je uit kunt kiezen. Per model verschillen de apparaten in prijs, dus het is slim om hiervoor een prijsopgave aan te vragen. De modellen zijn verschillend in werking en afmetingen. Per thuissituatie is weer een bepaald model van toepassing en vooraf wordt duidelijk in kaart gebracht welk model het beste aansluit op jouw woning.