Voor elke warmtewens dé radiator!


Wie comfortabel wil wonen, moet met een aantal zaken rekening houden. Eén daarvan is een aangename temperatuur in elke ruimte. ’s Zomers is dat vaak vooral een kwestie van koelen, maar in de koudere maanden draaien bewoners juist de radiatoren open. Hoe ver? Dat hangt ervan af! Er zijn verschillende soorten radiatoren die ook verschillend werken. En niet elke ruimte heeft dezelfde mate van verwarming nodig. Dus als je je huis optimaal wilt verwarmen, is het verstandig om de radiatoren af te stemmen op jouw situatie en warmtewensen. In dit artikel geven we een paar punten waar je op kunt letten.

Radiator verwarming REALISEER JE DROOMHUIS

#1 Zoveel ruimtes, zoveel warmtewensen…
Elk huis of kantoor heeft meerdere ruimtes, en die hoeven niet allemaal precies even warm te worden. Voor een woonkamer of een slaapkamer gelden meestal andere warmtewensen dan voor een toilet, een badkamer of een bijkeuken. Daarnaast valt een radiator meer in het oog in de ene ruimte dan in de andere. De juiste radiator is dus niet alleen een kwestie van warmtecapaciteit, maar ook van design. Heb je eenmaal het juiste vermogen bepaald, dan bepaalt je persoonlijke smaak of je gaat voor een paneelradiator, een designradiator of iets anders.

#2 Het juiste vermogen van een radiator? Bereken het zelf!
Om uit te rekenen hoeveel vermogen een radiator nodig heeft, moet je met drie dingen rekening houden:

  1. Hoeveel inhoud heeft de ruimte in m3?
  2. Hoe warm wil je het hebben in die ruimte?
  3. Hoe goed is de ruimte geïsoleerd?

Zo’n berekening is belangrijk, want aan teveel of te weinig capaciteit heb je in feite weinig. Kies je precies het goede vermogen, dan krijg je de beste warmteafgifte om de betreffende ruimte lekker te verwarmen. Daarnaast heb je meer rendement van je verwarming en meer greep op je energiekosten.

Een goede loodgieter kan natuurlijk een nauwkeurige berekening voor je maken. Maar je kunt het ook gewoon zelf doen. Daar zijn handige rekentools voor, waarmee je in enkele eenvoudige stappen een betrouwbare uitkomst krijgt.

#3 Voor elke plek een radiator die past.
Zodra je weet hoeveel vermogen een bepaalde ruimte nodig heeft, kun je op zoek naar een passende radiator. Dat kan natuurlijk één radiator zijn voor de hele ruimte, maar je kunt er ook voor kiezen om twee kleinere radiatoren te plaatsen. Soms is dat mooier of misschien komt het qua afmetingen beter uit. Er zijn radiatoren in allerlei soorten, maten en designs, zowel horizontaal als verticaal. Dus er is altijd een radiator die past.

Als je meer vermogen nodig hebt, kun je ook kiezen voor een ‘dikkere’ radiator met meer warmte elementen. Dan past de radiator op dezelfde plek, maar hij kan toch extra warmte leveren!

Er is wat dat betreft veel keuze. Er zijn eenvoudige radiatoren met maar één plaat (waar het water doorheen stroomt) en geen convectoren (ribben die extra verwarmen). Maar je hebt ook types met wel drie platen en dubbele convectoren.

#4 Zorg voor een mooie aansluiting.
Elke radiator moet worden aangesloten op cv-leidingen. Meestal heeft een radiator vier zijaansluitingen: één op de cv-leiding voor warm water en één op een afvoerleiding voor het afgekoelde water. De andere twee worden vaak gebruikt voor een ontluchter of een aftappunt.

Maar als de cv-leidingen bijvoorbeeld van onderen of boven komen, is het soms beter om ook aansluitingen ónder en boven de radiator te hebben. Dan kun je de leidingen zo efficiënt mogelijk aansluiten en zijn er geen lelijke bochten nodig. Om die reden zijn er radiatoren met 8 aansluitingen, dus aan alle kanten. Voor alle aansluitingen die je niet gebruikt, kun je een zogeheten ‘blindstop’ plaatsen, die de ongebruikte aansluiting volledig afdicht.