Verkoeling in de woonkamer!

In Nederland komt er niet zo vaak een hittegolf voor, toch kan het voorkomen dat het meerdere dagen boven de 25 graden wordt in Nederland. De laatste jaren zien we dit steeds vaker. Binnenshuis wordt het dan al snel warm, waardoor slapen, werken en leven een stuk minder aangenaam wordt. Hoewel je misschien tijdens deze dagen veel buiten bent is het ook prettig als je binnen even verkoeling kunt zoeken. Wil jij zorgen voor verkoeling? Dan kun je bijvoorbeeld een ventilator, fan of airco aanschaffen. Waar moet je op letten?

Verkoeling in de woonkamer airo of ventilator DROOMHUIS

Een airco of ventilator?
Als je op zoekt bent naar verkoeling binnenshuis heb je veel mogelijkheden. Je kunt een fan, ventilator of airco kopen.

Een ventilator verlaagt de temperatuur niet, maar blaast de lucht in de ruimte rond. Door de lucht die langs je lichaam stroomt, zorgt het ervoor dat je lichaam warmte verliest. Een ventilator zorgt dus ook voor verkoeling op 1 plek, denk aan een staande ventilator die je naast het bed zet of een tafelventilator die je op het bureau zet. Het voordeel? Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen en gebruiken op de plek waar je verkoeling wilt. Ook gebruikt een ventilator een stuk minder stroom dan een airco. 

Als je op zoek bent naar een oplossing voor een koel huis is airco meer geschikt.  Een airco haalt de warmte uit de binnenlucht en pompt het naar buiten. Met een airco is het mogelijk om ruimtes zowel te verkoelen als te verwarmen. Daarnaast kan een airco ook worden gebruikt voor het ventileren, zuiveren en ontvochtigen van ruimtes. Een airco is dus multifunctioneel. Op zoek naar een goedkope mobiele airco? Dan kun je deze beter ruim van te voren aanschaffen, zodat je nog een aanbieding kunt scoren.

Effectiviteit
Er zijn veel verschillende soorten en maten, zowel op het gebied van airco als op het gebied van ventilatoren. Als je een vaste airco wilt installeren hangt er wel een prijskaartje aan, zo een systeem kost al gauw duizend euro. Een ventilator kun je al vanaf een paar tientjes aanschaffen.

Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco. Dat is een apparaat die de lucht koelt en via een afvoer naar buiten blaast. Daar is geen montage voor nodig. Een mobiele airco verbruikt alleen wel veel energie en koelt de ruimte een stuk minder effectief dan een vaste airco.

Een ventilator is een stuk energiezuiniger. Het nadeel alleen is dat deze de temperatuur in de omgeving niet verlaagt en bij veel warme dagen achter elkaar het vaak zijn effect verliest.

Wanneer je een ventilator of airco gaat aanschaffen moet je je dus afvragen wat je ervoor wilt betalen, hoe belangrijk je het energieverbruik vindt en welke functionaliteiten het apparaat moet hebben. Als je hier goed over nadenkt kun jij het beste apparaat vinden voor verkoeling in huis.