Stappenplan voor een droominterieur


Bij het realiseren van je droomhuis hoort uiteraard hét perfecte interieur. Is het bouwverkeer uit de straat verdwenen, het draglineschot van de dam gehaald en heb je de sleutel ontvangen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het interieur! Dit stappenplan gaat je daarbij helpen.

Stap 1: maak een schets
Als je het interieur gaat bepalen, is het goed om te starten met een schets van je huis. Of liever gezegd; een plattegrond. Je wil van tevoren namelijk precies weten welke ruimtes er zijn, hoe groot ze zijn en wat de (on)mogelijkheden zijn van de ruimte. Op basis hiervan kun je gaan bepalen waarvoor de ruimte moet dienen. Om te koken, te slapen, te werken of te leven? Houd in de plattegrond daarom ook rekening met het aantal stopcontacten, de radiator, het daglicht, de deurdraairichting etc. Je kunt een schets eenvoudig maken met pen en papier. Ook zijn er talloze online tools voor 3D tekenen, zoals Sketchup, Roomstyler of Floorplanner. Zelfs de IKEA heeft een handige tool!

Stap 2: knip en plak een moodboard in elkaar
Nadat je hebt bepaald welke ruimte je waarvoor wil gebruiken, is het tijd om een ouderwets moodboard te maken. Hierin verwerk je kleuren, voorbeelden van droominterieurs, materialen etc. Bekijk de woonbladen en ga langs bij woonboulevards om inspiratie op te doen. Knip en plak vervolgens al je ideeën op een A3 of ga aan de slag met Adobe InDesign.

Stap 3: verlicht je woning
Verlichting speelt een cruciale woning in het interieur. In de woonkamer wil je voldoende daglicht. In de slaapkamer wil je voldoende ramen om het goed door te laten luchten, maar juist minder licht dat naar binnen komt. Zeker voor de ruimtes waar verlichting belangrijk is, red je het vaak niet met daglicht alleen. Maak daarom een lichtplan. In het lichtplan houd je rekening met de mate van daglicht, de hoogte van het plafond en de elektrapunten. Zo weet jij precies welke opties er zijn als het gaat om licht.

Stap 4: kies de vloer en muur als basis
Nu je een plattegrond, een moodboard en een lichtplan hebt, is het eindelijk tijd om te starten met je droominterieur. Dat begint bij de vloeren en de muren. Deze vormen namelijk de basis van je hele interieur. Een vloer haal je er over twee jaar niet zomaar uit. Kies daarom voor een tijdloze vloer. Je kunt denken aan een gietvloer, een houten vloer, laminaat of zelfs vloerbedekking. Voor muren geldt dat het belangrijk is deze rustig te houden. Met accessoires kun je relatief eenvoudig afwisselen.

Stap 5: tijd om te shoppen!
Nu je voorgaande stappen hebt doorlopen, is het tijd op te shoppen. Koop je droominrichting bij elkaar en je bent helemaal klaar om je droomhuis te betreden!