Stappenplan voor duurzaam wonen
Er is voor duurzaamheid de laatste jaren steeds meer aandacht. Voor een deel van de mensen telt vooral het milieu en het klimaat. Maar sinds de stijgende energie- en gasprijzen vragen steeds meer bewoners zich af hoe zij daar op kunnen besparen. Wat jouw beweegredenen ook zijn om te verduurzamen, met dit stappenplan voor duurzaam wonen kan iedereen uit de voeten.
Duurzaamheid verschilt
Doordat iedereen het heeft over duurzaamheid zie en lees je het overal. Natuurlijk verschilt het voor ieder persoon, waardoor iedereen op een andere manier er mee bezig is. Zo focust de een bij duurzaam wonen op het gebruik van bijvoorbeeld milieuvriendelijke materialen, een ander vooral op circulariteit. Weer een ander focust juist op energiebesparing als gevolg van een bepaald materiaal, en niet op de impact van dat materiaal op het milieu.
Maak je niet druk als je niet precies weet wat duurzaamheid inhoudt. Zelfs in de wetenschap bestaat er onenigheid over wat de term precies inhoudt. Zo zijn er aanhangers van de definitie People, Planet en Profit maar bekijkt het Planbureau voor de Leefomgeving het weer heel anders.
Wat is duurzaamheid voor jou?
Als je aan de slag wilt met duurzaam wonen, dan is het goed om voor jezelf te bepalen wat duurzaamheid inhoudt. Wat vind jij belangrijk? Gaat het jou om de natuur en de omgeving? Of wil je vooral focussen op energie besparen? Gaat het bij jou om recyclen? Of wil jij vooral consuminderen. Al deze voorbeelden zijn een vorm van verduurzamen, maar waarschijnlijk past niet elk bij jouw idealen en leefstijl.
Tijd voor actie: stappenplan voor duurzaam wonen
Je komt hier natuurlijk voor tips om aan de slag te gaan duurzamer te wonen. Daarom volgt hier een stappenplan voor duurzaam wonen. Deze drie stappen zijn als je het ons vraagt niet optioneel. Wel kan je deze stappen naar eigen wens invullen. Zo kan je bij de eerste stap als het gaan om isoleren zelf de afweging maken of je gaat voor een biobased isolatiemateriaal met een lagere milieu-impact, of een kunststof isolatiemateriaal met een betere isolatiewaarde. Er is geen oplossing die voor iedereen geschikt is! Wat het best bij jou past hangt af van je woning en eigen wensen omtrent duurzaamheid.

Isolatie en kierdichting
Stap 1: Maak je woning luchtdicht. Dit betekent het (laten) isoleren van het dak, de vloer, de muur en het glas. Maar ook het dichten van naden en kieren. Kieren dichten kan je in veel gevallen makkelijk zelf doen. Zorg bijvoorbeeld dat er een goede tochtborstel op je brievenbus zit zodat er geen lucht je woning in kan komen. Of inspecteer je ramen en kozijnen om te kijken of je hier tochtstrips kunt plaatsen om zo de luchtdichtheid te verhogen. Als er geen lucht meer ongecontroleerd je woning in komt, wordt stap 2 een stuk makkelijker!
Energiegebruik
Stap 2: Bespaar energie. Door een goed geïsoleerde woning bespaar je al een hoop energie, de verwarming hoeft namelijk minder te draaien of de airco hoeft niet aan. Maar vergeet de huishoudelijke apparaten niet! Oude apparaten kosten aanzienlijk meer stroom, vervang deze door nieuwe apparaten met een beter energielabel. Deze stap, weggooien, is echter niet goed voor de circulariteit. Je kan ook proberen de huishoudelijke apparaten die veel stroom gebruiken, bijvoorbeeld een wasdroger, zo min mogelijk te gebruiken.

Groene stroom en gasloos
Stap 3: Stap volledig over op groene stroom. Laat het beetje energie dat je nog gebruikt sinds stap 2, volledig groen en gasloos zijn. Groene stroom kun je zelf opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Bedenk wel dat je ’s nachts of bij een zontekort stroom van het net moet afnemen, mits je een thuisbatterij hebt. Gelukkig zijn er genoeg energieleveranciers die groene stroom leveren.
Naast groene stroom is er in deze stap van het stappenplan voor duurzaam wonen ook aandacht voor gasloos wonen. Je denkt hierbij waarschijnlijk aan de installatie van een warmtepomp, maar er zijn nog veel meer installaties die helpen om van het gas af te gaan. Denk aan koken op inductie en de aanschaf van infraroodpanelen.
Meer dan alleen de basis
Natuurlijk is er nog veel meer wat je kan doen dan alleen de drie stappen van dit ‘stappenplan voor duurzaam wonen’ te volgen. Zie dat vooral als de basis die je zelf nog verder kan aanvullen. Wil je meer doen, haal dan inspiratie uit de volgende tips:
- Verduurzaam je interieur. Dit kan je doen door tweedehands spullen te kopen, lokaal geproduceerde producten te kopen, spullen van natuurlijk gemaakte materialen te kopen of juist te letten op de milieu-impact van bijvoorbeeld verf of andere klusproducten.
- Duurzaam in de tuin. Dit is goed voor het milieu maar ook voor je gezondheid! Door meer groen in je tuin te hebben neemt de biodiversiteit toe, wordt regenwater beter opgenomen en neemt ook de kwaliteit van de buitenlucht toe! Daarnaast wordt je tuin er ook een stuk gezelliger door en zal het in de zomer minder warm zijn in een groene tuin. Alle reden om aan de slag te gaan dus.
- Duurzaam eten. Duurzaam eten is heel breed: van onbespoten voedsel tot aan lokaal geproduceerde producten consumeren, wellicht uit je eigen moestuin. Bedenk ook hoe je het eten bewaart, zodat het langer goed blijft en je het niet weg hoeft te gooien.
- Duurzaam vervoer. Door activiteiten dichter bij je huis te hebben kan je de auto vaker laten staan en de fiets pakken. Wellicht is een elektrische fiets een idee als je de afstand naar je werk of de supermarkt nét te ver vindt?
- Circulariteit. Probeer circulariteit in je leven toe te passen. De eerste stap is minder consumeren. Natuurlijk lukt dit niet zomaar en ook niet altijd. Maar misschien kan je het product tweedehands kopen of van iemand lenen? Het idee van circulariteit is eigenlijk dat alle producten op een manier opnieuw kunnen worden gebruikt. Is iets toch niet meer bruikbaar? Probeer het dan te recyclen! Circulariteit toepassen kan je een hoop milieuwinst opleveren.
Meer inspiratie duurzaam wonen
Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om duurzamer te wonen. Doe inspiratie op in onze duurzame blogs en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Wil je aan de slag en ben je op zoek naar verduurzamingstips van experts? Kom dan naar Beurs Eigen Huis! Hier vind je alles om jouw huis te verduurzamen en verbouwen onder één dak. Meer informatie en tickets bestellen.
DeJong&Verder/Saskia de Jong/31 juli 2023