Plannen, realiseren én verzekeren


Kom jij ook naar Beurs Eigen Huis eind maart, omdat je (ver)bouw- of andere woonplannen hebt? Op de beurs kun je volop inspiratie opdoen, en spreken met specifieke experts. Vervolgens kun je je ideeën concreet maken en omzetten in echte plannen, waarna het tijd is voor de realisatie. En ben je hiermee dan klaar? Nee, vergeet immers niet je waargemaakte woondromen goed te verzekeren!

Je woning en alles erin en omheen goed verzekerd
Of het nu om het casco van een woning gaat, het interieur of de buitenruimte: als je er veel tijd en geld in hebt gestoken zul je er zuinig op zijn. Denk aan het goed onderhouden van zaken, en er voorzichtig mee omspringen. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe zorgvuldig je ook zult zijn, het kan altijd gebeuren dat je woning of iets erin of omheen beschadigd raakt door onder meer storm of brand. Of dat er iets gestolen wordt. Hoewel je hier uiteraard hartstikke van zult balen, kun je je tegen het financiële verlies van een dergelijke gebeurtenis gelukkig verzekeren.

De woonverzekering
Dat verzekeren doe je met een woonverzekering. Deze bestaat voor wat betreft je woning uit twee onderdelen.
Ten eerste is er de opstalverzekering. Hiermee verzeker je schade aan je woning. Onder meer door inbraak, water, storm of brand. Denk aan schade aan gevels of aan het dak, een houten vloer en de badkamer en keuken. Zowel schade binnenin huis als aan de buitenzijde valt onder de dekking. Sommige hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering verplicht.
De andere verzekering die onder de woonverzekeringen valt, is de inboedelverzekering. Ook deze dekt schade door brand, storm, water of inbraak, maar dan aan de spullen in huis. Denk aan meubels en kleding. Deze verzekering is zowel voor woningeigenaren als huurders aan te raden.

Hoe wordt de hoogte van de premie van een woonverzekering bepaald?
De premie van een woonverzekering is afhankelijk van diverse factoren. Bij een opstalverzekering speelt bijvoorbeeld mee wat voor type woning je hebt, en wat de herbouwwaarde hiervan is. Bij een inboedelverzekering speelt mee wat je woonsituatie is, en wat de opgegeven of berekende waarde van je inboedel is.
Verder kun je bij veel verzekeraars zelf bepalen hoe hoog je eigen risico is. Een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Daarnaast kun je (net als bij een autoverzekering) vaak kiezen voor alleen een basisdekking, of een allriskverzekering met een uitgebreide dekking (en hogere premie.

Tot slot kun je ook nog kiezen voor aanvullende pakketten. Denk aan een glasverzekering voor ramen, koepels of glazen deuren, dekking in geval van schade aan of diefstal van spullen die tot je inboedel behoren buitenshuis of een aparte dekking voor zeer kostbare spullen.