Opstalverzekering: verplicht of niet?


Er komt best veel kijken bij het kopen van een droomwoning. Allereerst is het natuurlijk altijd heel spannend of de financiering lukt. Daarnaast moet er natuurlijk ook een heleboel geregeld worden voordat je hier in kunt trekken. Ook het afsluiten van woonverzekeringen speelt hierbij een belangrijke rol. Maar welke verzekeringen moet je precies afsluiten en welke zijn juist wel of niet verplicht? Een verzekering die vrijwel altijd wordt afgesloten bij het kopen van een woning is een opstalverzekering. Toch is hier nog veel onduidelijk over. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Verplicht of niet?
Als je van plan bent om een woning te gaan kopen, dan ben je natuurlijk benieuwd of een opstalverzekering verplicht is of niet. Volgens de wet kan niemand jou verplichten om een specifieke verzekering af te sluiten. Toch is er in de praktijk wel sprake van een zekere indirecte plicht. De meeste hypotheekverstrekkers vragen namelijk om eerst een opstalverzekering af te sluiten voordat ze de hypotheek goedkeuren. Er zijn maar weinig mensen die een huis met hun spaargeld kunnen kopen. Daarom zal je vrijwel altijd een hypotheek moeten afsluiten. Daarom is het geen wonder dat vrijwel alle kopers ook over een opstalverzekering beschikken.

Opstal verzekering verplicht of niet REALISEER JE DROOMHUIS

Wat is een opstalverzekering?
Maar wat is een opstalverzekering dan precies en voor welke risico’s wordt deze gebruikt? Een opstalverzekering dekt alle schade aan de buitenkant van het huis door zaken waar je zelf niets aan kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan storm- of brandschade. Wanneer hierdoor ernstige schade is opgetreden en het huis niet meer bewoonbaar is, dan kan de opstalverzekering uitkomst bieden.

Dat is dan ook tevens de reden dat hypotheekverstrekkers een opstalverzekering verplicht achten. Bij een hypotheek dient het huis immers als onderpand. Wanneer deze ernstig beschadigd raakt door vuur of brand, dan zal de waarde afnemen. Hierdoor loopt de hypotheek een groot risico, omdat je dan wellicht de hypotheek niet meer kunt betalen en het huis zonder reparaties ook niet meer verkocht kan worden. Dankzij een opstalverzekering blijft dit risico beperkt.

Natuurlijk geldt dit dan ook niet alleen voor woningen die met een hypotheek worden gekocht. Ook wanneer jij één van de mazzelaars bent die geheel zelf een huis kan kopen, is het prettig om over een dergelijke verzekering te beschikken. Zo verklein je het risico voor jezelf dat het huis onherstelbaar beschadigd raakt en jij met een groot aantal schulden blijft zitten.

 

Opstal verzekering verplicht of niet REALISEER JE DROOMHUIS

Hoe zit dat dan met een inboedelverzekering?
De inboedelverzekering is naast de opstalverzekering één van de populairste woonverzekeringen. Toch is ook de inboedelverzekering niet verplicht en zal deze in de meeste gevallen ook niet verplicht worden gesteld.

In sommige gevallen kan er wel sprake zijn van een indirecte plicht. Bijvoorbeeld wanneer je een woning huurt en de verhuurder eist dat je een inboedelverzekering afsluit. De inboedelverzekering dekt, in tegenstelling tot de opstalverzekering, alles wat in het huis staat. Hierbij dus ook dingen die niet aan het huis vastzitten. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, elektronica en meubels. Bij bijvoorbeeld diefstal of brand kun je via deze verzekering voor een vergoeding in aanmerking komen.