Een woning bouwen? Waar begin je?!


Veel mensen ervaren het bouwen van een eigen woning (op maat) als een zeer spannende onderneming. En dat is het ook! Er zijn eindeloos veel keuzes te maken die ook nog eens allemaal invloed hebben op het budget. Wat een onzekerheid! Wat kost een woning nou eigenlijk? Kan ik dat wel betalen? Wat zijn de bijkomende kosten? En dan het meerwerk, daar heb ik horrorverhalen over gehoord van een kennis die vorig jaar zelf heeft gebouwd. Dit zijn allemaal vragen en onzekerheden die wij aan tafel horen. En het zijn ook terechte vragen en onzekerheden. Wij, Groenhart Houtskeletbouw, zien het als onze taak om zoveel mogelijk duidelijkheid te brengen in een ondoorzichtig proces.

Beurs Eigen Huis bouw verbouw houtbouw wooninspiratie

Gedegen programma van eisen
Het begint bij een gedegen programma van eisen en een moodboard. Aan te raden is om ook een duurzaamheidambitie vast te stellen. Dan het budget. Gekeken dien te worden of het programma van eisen, het moodboard  en de duurzaamheidsambitie overeenkomt met uw budget. De volgende stap is het laten maken van tekeningen. Indien budget matcht met de eisen en het moodboard nemen wij de kosten van de architect voor onze rekening. 

Berekenen bouwkosten
Je hebt te maken met diverse tekeningen, namelijk het schetsontwerp,  het voorlopig ontwerp en  het definitief ontwerp. Let erop dat de bouwkosten steeds opnieuw berekend worden. Zo bent u ervan verzekerd dat de bouwkosten binnen budget blijven en kunt u wel overwogen keuzes maken. Immers, ook al kost een bepaalde deur voor iedereen evenveel, niet iedereen heeft de kosten er ook voor over.

Beurs Eigen Huis bouw verbouw houtbouw wooninspiratie

Vergunningen en detailkeuzes
Zodra de tekeningen definitief zijn moet bij welstand (indien van toepassing) gevraagd worden of ze ‘in principe akkoord’ gaan met de tekeningen. Zodra dat akkoord er is kan de bouwaanvraag ingediend worden. Na het aanvragen van de omgevingsvergunning heeft u rustig de tijd om alle detailkeuzes te maken. Uiteraard begeleiden wij onze klanten hier volledig in. Tip: bekijk de te kiezen onderdelen ‘live’ op diverse bouwplaatsen en in showrooms.

Bouwproces
Na een week of 9 volgt de vergunning. Alle keuzes heeft u dan inmiddels gemaakt en alle stelposten zijn uit de begroting verdwenen. De werkvoorbereiding kan beginnen. Spannend! Een week of 8 na het verlenen van de vergunning start de bouw. Nu begint het echte werk! De fundering en de begane grondvloer worden gemaakt en dan komt het houtskeletbouw casco. Binnen een week is het hoogste punt bereikt en dat moet gevierd worden! Nu volgt alles elkaar snel op en na een maand of 5 is de oplevering. Alweer een reden tot feest! Uiteindelijk viel het toch wel mee, er moesten wel veel keuzes gemaakt worden maar dat betekend ook dat u precies gekregen heeft wat u wilde.