Bescherm je droomhuis


Je droomhuis verdient de best mogelijke bescherming. Dat wil zeggen dat je preventiemaatregelen treft om schade aan je woning of aan je bezittingen te voorkomen. Maar dat wil ook zeggen dat je goed nadenkt over verzekeringen, want niet alle risico’s zijn met preventiemaatregelen uit te sluiten. Zo is een brand of een inbraak altijd mogelijk. We leggen uit hoe jij jezelf kan beschermen met preventiemaatregelen en verzekeringen.

Inbrekers uit je droomhuis houden
Niet alleen jij weet dat je een droomhuis hebt, ook mensen met minder goede bedoelingen zien heus wel dat er wat te rapen valt. Daarom is het belangrijk om te investeren in inbraakpreventie. In de eerste plaats wil dat zeggen dat je investeert in fysieke beveiliging, zoals goed hang- en sluitwerk en inbraakwerende rolluiken. Daarnaast is ook een combinatie van een alarmsysteem met camerabeveiliging aan te raden.
Houd er echter rekening mee dat dieven altijd maar inventiever worden en dat inbraakalarmen niet altijd afschrikkend werken. Soms nemen ze het alarm maar voor lief, omdat ze weten dat de buren toch niet meteen de politie zullen bellen en omdat het even duurt voordat de ordehandhavers ter plaatse zijn. Zelfs fysieke beveiliging schrikt inbrekers niet altijd af. Zo zijn er bendes die bijvoorbeeld enkele dakpannen wegnemen en een gat snijden in de isolatie om via het dak toegang te krijgen tot de woning. Daarom blijft een verzekering met een goede dekking tegen inbraakschade heel belangrijk. Hetzelfde kunnen we zeggen over een kluis om je waardevolle bezittingen veilig in op te bergen.

Brandrisico beperken en verzekeren
Een ander risico waar je mee te maken krijgt, is het risico op brandschade. Ook hier kan je verschillende dingen doen om het risico op brandschade te beperken. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rookmelders in de woning en laat de schoorsteen en de verwarmingsinstallatie jaarlijks reinigen. Bij het renoveren of bouwen van je droomhuis kan je bovendien ook brandveilige materialen gebruiken, zoals brandwerende scheidingswanden of een brandstabiel plafond. Hopelijk krijg je nooit te maken met een woningbrand, maar het risico is hoe dan ook niet geheel uit te sluiten. Daarom doe je er goed aan om een goede woningverzekering af te sluiten. Een woningverzekering omvat niet alleen een brandverzekering, maar biedt ook bescherming tegen onder meer stormschade, waterschade, glasschade en dergelijke meer.

Risico op overlijden
Een overlijden is natuurlijk nooit prettig en kan verregaande gevolgen hebben. Het kan zelfs gevolgen hebben voor je droomhuis, bijvoorbeeld als je samen met je partner je droomhuis hebt gekocht en rekende op twee inkomstenbronnen om de lasten te kunnen betalen. In dit geval is een overlijdensrisicoverzekering (OVR) aan te raden. Sommige geldverstrekkers eisen zelfs dat je zo’n verzekering afsluit, met name bij een hypotheek zonder hypotheekgarantie. Als het gaat om een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de OVR niet verplicht. Ook een woonlastenverzekering kan interessant zijn. Dan zal de verzekeraar (een deel van) de hypotheeklasten betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt, want overlijden is niet het enige risico.

Risico op aansprakelijkheid en juridische procedures
Als er in je droomhuis iets gebeurt, kan dat ook gevolgen hebben voor anderen. Een gesprongen waterleiding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de woning van de buren onder water komt te staan. Je bent dan wellicht aansprakelijk voor de schade van de buren. De factuur kan dan enorm zijn. Om je tegen dit risico te beschermen, is een AVP-verzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aan te raden. Je kan ook een rechtsbijstandverzekering gebruiken om je te beschermen tegen dure juridische procedures.