Alles over de woonhuisverzekering


Om een hypotheek te krijgen, stelt een hypotheekverstrekker jou vaak verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. Doet deze verzekering bij jou geen belletje rinkelen? Dat kan, want veel mensen kennen een woonhuisverzekering onder de naam opstalverzekering. Als je op het punt staat een huis te kopen, doe je er goed aan deze verzekering tijdig af te sluiten. Sommige mensen sluiten een woonhuisverzekering af zonder zich hierin te verdiepen. Zonde, want in dat geval is de kans groot dat je de verkeerde keuze maakt. Om dit te voorkomen, vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten voordat je een woonhuisverzekering afsluit.

Woonhuisverzekering opstal inboedel verzekering Realiseer je droomhuis

Wat wordt er wel en niet gedekt door een woonhuisverzekering?
Voordat je een woonhuisverzekering afsluit, is het belangrijk om te weten hoe de dekking van deze verzekering er precies uitziet. Met een woonhuisverzekering, ook wel een opstalverzekering genoemd,  ben je verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen. Voor de meeste mensen is dit nogal een vage omschrijving. Onder onverwachte gebeurtenissen verstaan de meeste verzekeraars zaken als brand, inbraak en storm. Dergelijke zaken kunnen flinke schade veroorzaken aan jouw woning. Als je een woonhuisverzekering afsluit, ben je verzekerd voor deze schade. Een verzekeraard keert jou dan geld uit om de schade te herstellen, waardoor je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen.

Denk je dat je voor schade door brand, storm of inbraak altijd bij een verzekeraar aan kunt kloppen als je een woonhuisverzekering hebt? Dan heb je het mis. Er zijn namelijk bepaalde situaties waarin verzekeraars geen geld uitkeren. Je hoeft bijvoorbeeld niet bij een verzekeraar aan te kloppen als de schade het gevolg is van achterstallig onderhoud aan jouw woning. Ook schade die ontstaan is door grondwater of een aardbeving valt niet binnen de dekking van een woonhuisverzekering. Uiteraard wordt ook schade door opzet of grove schuld niet vergoed. Bij een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering kun jij je voor dergelijke zaken extra verzekeren, maar dit is bij een woonhuisverzekering niet het geval. 

Opstalverzekering is niet hetzelfde als een inboedelverzekering
Verhuis je van een huur- naar een koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk al een inboedelverzekering lopen. Omdat een verzekeraar bij deze verzekering ook geld uitkeert voor schade door brand, storm en inbraak, denk je mogelijk dat een woonhuisverzekering overbodig is. Toch is dit niet het geval. Een inboedel- en opstalverzekering verschillen namelijk op verschillende punten van elkaar.

Een opstalverzekering heeft bijvoorbeeld alleen betrekking op de opstal en alles wat hieraan vastzit. Zo valt een carport, vaste vloer of inbouwkoelkast onder deze verzekering. Een inboedelverzekering is daarentegen juist volledig gericht op de ‘losse’ spullen in huis, zoals meubel, elektrische apparaten en sieraden. Kies je uitsluitend voor een opstalverzekering? Dan krijg je geen geld uitgekeerd als jouw meubels of elektrische apparaten schade oplopen door brand of water. De verzekeraar vergoedt dan alleen de schade aan de opstal en alles wat hieraan vastzit.

Woonhuisverzekering bij een huurwoning
Als je in een huurhuis woont, is het eveneens belangrijk om je goed te verzekeren. Het pand zelf is weliswaar niet van jou, maar dat geldt waarschijnlijk wel voor de meubels en elektrische apparaten. Sluit daarom ook altijd een inboedelverzekering af als je een huis huurt. Voor een opstalverzekering is dit net wat anders. Omdat het huis waarin je woont niet jouw eigendom is, ben jij niet degene die een woonhuisverzekering afsluit. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhurende partij. Mocht er ooit brand uitbreken of stormschade ontstaan, dan hoef je niet bang te zijn dat de verhuurder dit op jou verhaalt. Althans, niet als jij er niets aan kon doen.